Toimintaa, joka kokoaa eri toimijoita yhteen saman katon alle, on kehitetty eri puolilla Suomea jo vuosia. Tutuimmat esimerkit ovat Byströmin palvelut Oulussa ja Mikkelin Olkkari, mutta samankaltaista toimintaa on kehitetty muuallakin. Useissa kyselyissä nuorilta on tullut selkeä toive saada tietoa, neuvontaa ja ohjausta helposti ja nopeasti. Tähän tarpeeseen Ohjaamot pyrkivät vaastaamaan.

Vuonna 2014 toimintaa lähdettiin laajentamaan eri puolille Suomea osana nuorisotakuuta. Taustalla olivat hyvät kokemukset jo kehitetyistä palveluista sekä toive helpottaa nuorten pääsyä erityisesti työhön ja koulutukseen. Vuoden 2015 alussa käynnistyikin joukko Euroopan sosiaalirahaston tukemia hankkeita, jotka ovat rakentaneet kuntiin ja kuntayhtymiin Ohjaamo-palveluja. Ohjaamoja on syntynyt myös kuntien omana toimintana ilman ulkopuolista hankerahoitusta.

Vuoden 2018 alkupuolella Ohjaamoja on noin 50 eri puolilla Suomea ja toiminta ulottuu jokaisen maakunnan alueelle. Pohjoisin Ohjaamo löytyy Rovaniemeltä, eteläisin puolestaan Helsingistä. Ohjaamoissa työskentelee noin 450 eri alojen ammattilaista vähintään yhtenä päivänä viikossa. Ohjaamoiden yhteystietoja löydät täältä.

Ohjaamoja kehitetään eri ministeriöiden yhteistyönä. Mukana ovat työ- ja elinkienoministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö. Valtakunnallisesti toimintaa tukee Kohtaamo-hanke (ESR). Kohtaamon toimintaan voit tutustua täällä.

Uutislista Uutislista

Takaisin

Mistä löydän oman Ohjaamoni?

Ei riitä, että tietää Ohjaamoja olevan. Vielä pitäisi tietää missä niitä on, milloin ne ovat auki ja mitä palveluja sieltä löytyy. Jottei tarvitsisi ruveta salapoliisiksi, on kaikkien Suomen Ohjaamojen yhteystiedot koottu yksille sivuille. Ohjaamot.fi auttaa lähimmän Ohjaamon löytymisessä.

Oman kuntansa / alueensa tilanteen voi helposti tarkistaa Ohjaamo-haun kautta. Sen löydät myös klikkaamalla valikon Lähin Ohjaamo -kohtaa.

Jos vielä mietityttää mikä se Ohjaamo oikein on, niin lukemalla tämän sivun saa hieman lisää tietoa.

Alla olevat videot kertovat myös lisää.

 

Jos vielä jokin asia mietityttää, niin ottamalla rohkeasti yhteyttä Ohjaamoon asiat selviävät kyllä.