Toimintaa, joka kokoaa eri toimijoita yhteen saman katon alle, on kehitetty eri puolilla Suomea jo vuosia. Tutuimmat esimerkit ovat Byströmin palvelut Oulussa ja Mikkelin Olkkari, mutta samankaltaista toimintaa on kehitetty muuallakin. Useissa kyselyissä nuorilta on tullut selkeä toive saada tietoa, neuvontaa ja ohjausta helposti ja nopeasti. Tähän tarpeeseen Ohjaamot pyrkivät vaastaamaan.

Vuonna 2014 toimintaa lähdettiin laajentamaan eri puolille Suomea osana nuorisotakuuta. Taustalla olivat hyvät kokemukset jo kehitetyistä palveluista sekä toive helpottaa nuorten pääsyä erityisesti työhön ja koulutukseen. Vuoden 2015 alussa käynnistyikin joukko Euroopan sosiaalirahaston tukemia hankkeita, jotka ovat rakentaneet kuntiin ja kuntayhtymiin Ohjaamo-palveluja. Ohjaamoja on syntynyt myös kuntien omana toimintana ilman ulkopuolista hankerahoitusta.

Vuoden 2018 alkupuolella Ohjaamoja on noin 50 eri puolilla Suomea ja toiminta ulottuu jokaisen maakunnan alueelle. Pohjoisin Ohjaamo löytyy Rovaniemeltä, eteläisin puolestaan Helsingistä. Ohjaamoissa työskentelee noin 450 eri alojen ammattilaista vähintään yhtenä päivänä viikossa. Ohjaamoiden yhteystietoja löydät täältä.

Ohjaamoja kehitetään eri ministeriöiden yhteistyönä. Mukana ovat työ- ja elinkienoministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö. Valtakunnallisesti toimintaa tukee Kohtaamo-hanke (ESR). Kohtaamon toimintaan voit tutustua täällä.

Uutislista Uutislista

Takaisin

Nuorten palautekeruuviikot 18.-28.4.2017

Ohjaamoissa kerätään säännöllisesti palautetta asioivilta nuorilta. Tänä keväänä valtakunnalliset palautekeruuviikot järjestetään huhtikuussa 18.-28. päivä, jolloin Ohjaamoissa asioivilta kysytään kokemuksia ja kehittämisideoita. Palautteen antaminen on helppoa, eikä se vie paljoa aikaa.

Palautteen saaminen on Ohjaamoille tärkeää, jotta toimintaa voidaan kehittää edelleen vastamaan paremmin tarpeita, toiveita ja odotuksia.

Lokakuussa 2016 Ohjaamon palvelusta antoi palautetta 442 iältään 13–34 -vuotiasta vastaajaa 17 eri Ohjaamosta. Viime syksyn palautteeseen voit tutustua täällä.