Olemme koonneet tähän Ohjaamoihin liittyviä kysymyksiä, joihin olemme törmänneet usein.

Kenelle Ohjaamo on tarkoitettu?

Ohjaamot on tarkoitettu kaikille alle 30-vuotiaille nuorille. Olipa asiasi pieni tai suuri, kaipasitpa nopeaa tietoa tai pidempää ohjaus - Ohjaamo on aina oikea paikka.

Tarvitsisin apua lomakkeen täyttämisessä. Voinko kysyä ohjeita Ohjaamosta?

Kyllä voit. Ohjaamosta saa apua monenlaisia asioihin. Erilaisten lomakkeiden täyttäminen, olipa kyse sitten Kelan anomuksesta, työnhakemisesta tai jostain muusta, on Ohjaamoissa arkipäivää.

Keitä kaikkia Ohjaamosta löytää, mitä palveluja siellä on tarjolla?

Ohjaamoiden palvelut ja niissä työskentelevät ammattilaiset vaihtelevat paikkakunnittain. Eri paikoissa on hieman eri palveluja eri tavoin tarjolla. Oman Ohjaamosi palvelut löydät Ohjaamon omalta verkkosivulta. Ne taas löydät helposti haun kautta.

Mikäli etsit palvelua, jota ei Ohjaamosta löydy, mutta et tiedä miten saisit tarvitsemaasi apua tai tietoa, niin ei hätää. Voit silti aina kääntyä Ohjaamon puoleen. Ohjaamon ammattilaiset etsivät kanssasi tarvittaessa oikean tahon.

En voi mennä paikan päälle Ohjaamoon. Voinko asioida muulla tavoin?

Ohjaamoon saa yhteyden monin eri tavoin; soittamalla, Whatsappilla, tekstiviestillä, sähköpostilla... Oman Ohjaamosi yhteystiedot ja yhteydenottotavat löydät Ohjaamon sivulta.

Kotikunnassani ei ole Ohjaamoa. Voinko asioida naapurikunnan Ohjaamossa?

Ohjaamo on kaikille avoin. Tietoa ja neuvontaa saa jokainen sisään astuva kotikunnasta riippumatta. Yleensä osa Ohjaamojen palveluista on rajattu vain kyseisen kunnan asukkaille. Tällaisia palveluja ovat sellaiset, jotka vaativat useamman käynnin tai syvällisempää ohjausta. Mikäli tarvitsemasi apu ei löydy Ohjaamosta, auttavat Ohjaamon työntekijät kuitenkin aina löytämään oikean tahon. Apua siis saa aina, oli kotikunta mikä tahansa.

Onko Ohjaamo sama kuin etsivä nuorisotyö / tieto- ja neuvontapiste / työkkäri tai joku muu?

Ohjaamo ei ole sama, mutta samat toimijat voivat toimia Ohjaamossa. Ohjaamot kokoavat laajasti eri toimijoita yhteen, joten Ohjaamosta löytyy myös esimerkiksi TE-toimiston palveluja. Usein myös nuorten tieto- ja neuvontapalvelut toimivat Ohjaamossa ja etsivän työn tekijöiden kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä. Ohjaamo ei siis ole sama, vaan ennemminkin nämä kaikki yhdessä.

Mistä saan lisää tietoa Ohjaamoista?

Ohjaamoista saa parhaiten tietoa käymällä paikan päällä. Lisää tietoa löytyy toki myös näiltä sivuilta ja Ohjaamoiden omilta sivuilta. Moni Ohjaamo löytyy lisäksi Facebookista ja Instagramista, osa myös esimerkiksi YouTubesta, Twitteristä ja Snapchatista. Ohjaamo-tietoa löytää sosiaalisen median kanavista tunnisteella #Ohjaamo.

Uutislista Uutislista

Takaisin

Nuorten palautekeruuviikot 18.-28.4.2017

Ohjaamoissa kerätään säännöllisesti palautetta asioivilta nuorilta. Tänä keväänä valtakunnalliset palautekeruuviikot järjestetään huhtikuussa 18.-28. päivä, jolloin Ohjaamoissa asioivilta kysytään kokemuksia ja kehittämisideoita. Palautteen antaminen on helppoa, eikä se vie paljoa aikaa.

Palautteen saaminen on Ohjaamoille tärkeää, jotta toimintaa voidaan kehittää edelleen vastamaan paremmin tarpeita, toiveita ja odotuksia.

Lokakuussa 2016 Ohjaamon palvelusta antoi palautetta 442 iältään 13–34 -vuotiasta vastaajaa 17 eri Ohjaamosta. Viime syksyn palautteeseen voit tutustua täällä.