Palvelut - Ohjaamo Tampere

Palvelut

Tampereen Ohjaamosta saat tietoa, neuvontaa, tukea ja ohjausta monenlaisiin asioihin, joita on kuvattu tällä sivulla. Palvelut on tarkoitettu alle 30-vuotiaille. 

Ohjaamo on auki ilman ajanvarausta ma-to klo 13-16 ja tuolloin paikalle voi saapua, kun itselle sopii. Ohjaamoon tullessa sinun ei tarvitse tietää mitä tai kenen apua tarvitsee. Ohjaamon palveluneuvoja ottaa sinut vastaan ja pohtii yhdessä sinun kanssasi, miten asiassa olisi hyvä edetä. Ohjaamossa on päivittäin paikalla useita eri ammattilaisia, joita pääset tapaamaan samalla asiointikerralla. Mukaan kannattaa ottaa henkilöllisyystodistus ja verkkopankkitunnukset. 

Osa ammattilaisista on tavattavissa vain ajanvarauksella. Ajanvarauspyynnön voi tehdä puhelimitse tai viestillä numerosta 040 197 5144, sähköpostilla ohjaamo@tampere.fi tai chat-palvelun kautta (nettisivun oikeassa alareunassa). 

Ohjaamon palvelut ovat saatavilla myös etänä. Jos haluat etäpalvelua, voit olla yhteydessä yllä mainittujen kanavien kautta. 

 

Koulutus

 

Tampereen Ohjaamosta saat tietoa eri koulutusmahdollisuuksista, ohjausta ammatinvalintaan ja omien tavoitteidesi kirkastamiseen sekä sen pohjalta oman koulutuspolkusi suunnitteluun. Autamme myös tarvittaessa hakemusten tekemisessä oppilaitoksiin ja opiskeluihin haettavien tukien hakemisessa. Meiltä saat myös tietoa opiskelusta ulkomailla. 

 

Opinto-ohjaus

Ohjaamon opot Tampereen seudun ammattiopistosta (Tredu) ja Tampereen aikuislukiosta auttavat sinua koulutusmahdollisuuksien selvittämisessä ja sinulle oikean alan valinnassa. Ohjausta saat sekä toisen asteen opintoihin että korkeakouluopintoihin liittyen. 

 

Ammatinvalinta

Ohjausta ammatinvalintaan, osaamisen kehittämiseen ja omien tavoitteiden kirkastamiseen saat Ohjaamon ammatinvalintapsykologilta. Ammatinvalintapsykologin kanssa voit pohtia työelämään liittyviä odotuksia, kiinnostuksen kohteita ja aikaisempia kokemuksia koulutuksesta ja työstä. Ohjaamon ammatinvalintapsykologille pääset olemalla yhteydessä Ohjaamoon. Voit myös olla yhteydessä Pirkanmaan te-toimiston ammatinvalintapalveluihin.

 

Haasteita oppimisessa

Opinverstaalta saat tarvittaessa tukea oppimiseen, lukemiseen ja kirjoittamisen vaikeuksiin ja haasteisiin liittyen. Saat apua, jos koet pulmia esim. oppimisessa tai opiskelussa, epäilet lukihäiriötä tai oppimisvaikeutta tai tarvitset oppimistaitojen valmennusta.

 

Lisätietoa muualta:

 

Raha-asiat

 

Ohjaamosta saat apua kaikenlaisiin rahahuoliin, taloudenhallintaan ja -suunnitteluun. Kartoitamme yhdessä tilanteesi ja selvitämme mm. mahdollisuutesi eri tukiin. Autamme myös erilaisten hakemusten laatimisessa. 

 

Kela

Ohjaamo toimii yhteistyössä Kelan kanssa. Ohjaamon työntekijöiltä saat opastusta Kelan verkkopalvelujen käytössä ja neuvontaa Kela-asioissa. Ohjaamossa on myö mahdollista käyttää Kelan etäpalvelua aukiolopäivinä klo 13-15, jonka kautta Kelan asiakaspalvelija on suoraan tavoitettavissa. 

 

Sosiaalityö

Ohjaamon sosiaalityön ammattilaiset keskustelevat kanssasi talousasioista ja auttavat suunnittelemaan omaa talouttasi. Voit esimerkiksi pohtia miten saat rahat riittämään tai miten voisit kehittää omia taloudellisia tietoja ja taitoja. Sosiaaliohjaajat päivystävät ohjaamossa ilman ajanvarausta ma-to klo 13-16.

 

Talousneuvola

Ohjaamo tekee yhteistyötä sosiaalityön, talous- ja velkaneuvonnan sekä ennakoivan talousneuvonnan asiantuntijan kanssa.

Talousneuvolassa autetaan sinua, kun olet huolissasi omasta taloudestasi. Neuvoja auttaa sinua selvittämään taloudellista tilannettasi, suunnittelemaan talouttasi ja punnitsemaan erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja, jotka vaikuttavat myös tulevaisuuteesi. Neuvoja voi myös ohjata sinut ottamaan yhteyttä muihin asiantuntijoihin.

Talous- ja velkaneuvojan voit tavata Talousneuvolassa tai voit soittaa yhdessä Ohjaamon työntekijän kanssa talous- ja velkaneuvonnan neuvontapuhelimeen ma-pe kello 9-12 p. 029 5660 715.

Talousneuvolaa järjestetään Ohjaamolla kuukausittain seuraavin aikatauluin syksyn 2023 aikana:

24.8. klo 13-15

21.9. klo 13-15

19.10. klo 13-15

16.11. klo 13-15

14.12. klo 13-15

Mikäli haluat varmistaa neuvonnan ajankohdan toteutumisen, olethan yhteydessä Ohjaamoon puh. 040 197 544 tai ohjaamo@tampere.fi. Talousneuvolaan ei oteta ajanvarauksia vaan pääset neuvontaan saapumisjärjestyksessä.

 

Ulosottolaitos

Ulosottolaitoksen ennakoivan talousneuvonnan asiantuntija neuvoo nuoria yleisellä tasolla ulosottoon liittyvissä kysymyksissä. Neuvonnan tavoitteena on auttaa asiakkaita henkilökohtaisen ta­lou­den hal­lin­nas­sa, eh­käis­tä vel­kaon­gel­mien muo­dos­tu­mis­ta ja ja­kaa tie­toa ulos­ot­to­me­net­te­lys­tä. Asiantuntija päivystää Ohjaamossa joka toinen tiistai klo 13 – 16.

 

Diakoniatyö

Ohjaamo tekee yhteistyötä Tampereen seurakuntien diakonityön kanssa. Nuorisodiakoni voi auttaa, jos olet vaikeassa elämäntilanteessa tai sinulla on taloudellisia vaikeuksia.

 

Lisätietoa muualta: 

 

Asuminen

 

Etsitkö uutta asuntoa? Mietitkö, mistä löytäisi kohtuuhintaisen asunnon? Oletko muuttamassa ensi kertaa omillesi? Onko asumisen kanssa tullut ongelmia?

Me Ohjaamossa autamme esimerkiksi uuden asunnon etsimisessä, vuokrasopimuksen tekemiseen liittyvissä asioissa ja asumiseen liittyvien raha-asioiden selvittämisessä mm. Kelan kanssa. Meiltä saat myös apua asunnon löytämiseen tilanteessa, jossa luottotiedot ovat menneet. 

 

Ongelmia asumisessa

Jos asumiseen liittyen on syntynyt ongelmia, niitä kannattaa lähteä selvittämään mahdollisimman pian. Ohjaamosta saat apua ja neuvoa myös asumiseen liittyviin vaikeuksiin, kuten vuokranmaksuongelmiin, häädön uhkaan tai asunnottomuuteen.

 

Tilapäistä asumista

Mikäli tarvitset tilapäistä majoitusta tai turvallista yösijaa nopeaan tilanteeseen, Ohjaamon kautta on mahdollisuus saada apua SPR:n Nuorten turvatalosta. Nuorten turvatalo tarjoaa apua myös unirytmin parantamiseen, apua itsenäistymiseen ja omilleen muuttamisessa sekä keskusteluapua nuorelle ja perheelle. 

Jos olet asunnoton ja tarvitset nopeasti tilapäismajoitusta, voit hakeutua Tampereen kaupungin asumispäivystykseen.

 

Vuokranantajia Tampereella

Alla on linkkejä isoihin vuokranantajiin, joilla on kohtuuhintaisia asuntoja Tampereella. Heidän nettisivuillaan voit täyttää asuntohakemuksen. 

 

Asuntoja kaikille

 

Asuntoja opiskelijoille

 

Lisätietoa muualta:

 

Työ

 

Työnhaku

Ohjaamosta saat monipuolista tukea työnhakuun. Meiltä saat neuvoa, jos et tiedä mitä työttömäksi jäädessä tarvitsee tehdä. Autamme myös esimerkiksi oman osaamisen sanoittamisessa, työnhakuasiakirjojen tekemisessä, työhaastatteluun valmistautumisessa ja erilaisten työpaikkojen löytämisessä. Vinkkaamme eri mahdollisuuksista esim. palkkatukityöhön, työkokeiluun, kuntouttavaan työtoimintaan tai vapaaehtoistyöhön ulkomaille.

Ohjaamon työnhakumanageri auttaa sinua työn hakemisessa, työnhaun asiakirjojen päivittämisessä ja antaa sinulle vinkkejä esimerkiksi työhaastattelua varten. Työnhakumanagerilta saat vinkkejä myös aloista, joille voi työllistyä ilman pohjakoulutusta. Työnhaunohjaajalle voi jättää ajanvarauspyynnön esimerkiksi Ohjaamon sähköpostin kautta. 

Lue juttu: "Miiran, 22, suunnitelmat muuttuivat ensivierailulla Ohjaamossa – näyttelijäopiskelija työllistyi nopeasti sairaalaan"

 

Työllisyyspalvelut

TE-toimiston asioita voi hoitaa kätevästi Ohjaamossa! Ohjaamon OMA-valmentajat auttavat kaikissa työllistymisen asioissa. Saat esimerkiksi vinkkejä työnhakuun, tietoa eri koulutuksista, työskentelystä ulkomailla, tietoa työllistymistä edistävistä palveluista tai apua työttömyysturvaan liittyvissä pulmissa.

Mikäli tähtäimessäsi on työelämä, mutta tarvitset vielä hieman tukea ja vahvistusta, voisi työkokeilu tai kuntouttava työtoiminta olla sopiva vaihtoehto. Tampereen kaupungin työllisyyspalveluiden OMA-valmentaja auttaa sinua näihin liittyvissä asioissa.

Kuntoutus auttaa elämään sairauden kanssa, jatkamaan töissä tai palaamaan työelämään. Ohjaamon kautta sinulla on mahdollisuus saada lisätietoa Kelan, Tampereen yliopistollisen sairaalan ja kaupunkien eri palveluista.

 

Lisätietoa muualta:

 

Terveys ja hyvinvointi

 

Onko viimeisestä terveystarkastuksesta aikaa tai haluatko keskustella terveyteesi liittyvistä asioista? Ohjaamosta saat henkilökohtaista ohjausta ja neuvontaa terveysasioissa ja tarvittaessa tukea mielenterveys- ja päihdeasioissa.

Ohjaamon terveydenhoitajan kanssa voit tarkistaa terveyteesi liittyviä asioita ja saada tukea ja apua elämäntilanteeseesi. Terveydenhoitaja on tavattavissa ajanvarauksella.

Ohjaamon sosiaalityön ammattilaiset auttavat sinua hyvinvoinnin ja sosiaalisten tuen asioissa sekä saat heiltä apua sosiaalisten ongelmien ehkäisemiseen ja poistamiseen. Sosiaaliohjaajat päivystävät ohjaamossa ilman ajanvarausta ma-to klo 13-16.

Ohjaamon ONNI-hankkeen psykososiaalisten tuen työntekijät ovat käytettävissäsi, jos tarvitset tukea esimerkiksi mielen hyvinvointiin, sosiaalisiin suhteisiin, itsenäistymiseen ja arjen hallintaan. 

Mielenterveys-, päihde- ja riippuvuusasioissa (mm. alkoholi, huumeet, pelit) saat konkreettista apua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa Ohjaamon kautta. 

Mikäli tarvitset nopeasti keskusteluapua mieltä painavassa asiassa, hyviä paikkoja ovat esimerkiksi Kriisikeskus Osviitta ja Sekasin-chat.

Lue juttu, kuinka Elmo löysi suunnan elämälleen Ohjaamossa.

 

Etsivä työ

Etsivän työn työntekijät tarjoavat mahdollisuuden ammatilliseen, turvalliseen ja luottamukselliseen aikuiskontaktiin. Saat apua esim. raha-asioiden järjestämisessä, asumiseen liittyvissä asioissa, perhe, parisuhde- ja seurustelu asioissa, vapaa-aikaan, kouluun, työhön, terveyteen ja päihteisiin liittyvissä asioissa sekä erilaisissa lomakkeiden täyttämisessä/nettipalveluissa. Etsivä työ on matalan kynnyksen kohtaamista ja toimintaa arjessa. Etsivä työntekijä kulkee rinnallasi niin kauan kuin sitä tarvitset. Etsivän työn työntekijät ovat tavattavissa Ohjaamon kautta tai voit olla itse tai läheisesi voi olla suoraan yhteydessä etsivää työtä tarjoaviin tahoihin. 

 

TOSI-hanke

TOSI - Taidetta, osallisuutta ja sosiaalisia innovaatioita -hankkeessa tuetaan alle 30-vuotiaiden palveluissa tai niiden ulkopuolella olevien nuorten osallisuutta taidelähtöisellä toiminnalla, edistetään taiteilijoiden työllistymistä sekä vahvistetaan Pirkanmaan maakunnallisia kulttuurihyvinvointipalveluja.

Hanketta toteuttavat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelut sekä Kulttuurikeskus PiiPoo. Toimintaa rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto.

 

Lisätietoa muualta:

 

Ihmissuhteet

 

Ohjaamoon voit tulla sellaisena kuin olet ja saat tukea mm. ihmissuhteisiin tai yksinäisyyden tuomiin haasteisiin. Tarjoamme myös erilaisia ryhmäpalveluita.

Ohjaamossa on tietoa monenlaisista nuorten vapaa-ajan- ja harrastusryhmistä, joiden kautta on mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin ja löytää uusia ystäviä. 

Ohjaamon ONNI-hanke tarjoaa psykososiaalista tukea esimerkiksi sosiaalisiin suhteisiin, yksinäisyyteen ja jännittämiseen liittyvissä asioissa.

Mikäli tarvitset nopeasti keskusteluapua mieltä painavassa asiassa, hyviä paikkoja ovat esimerkiksi Kriisikeskus Osviitta ja Sekasin-chat.

Haluaisitko olla mukana kehittämässä Ohjaamon palveluita? Ohjaamossa toimii kehittäjänuorten ryhmä, johon voi tulla mukaan! Ryhmä kokoontuu noin kerran kuukaudessa. Jos kiinnostuit, voit olla Ohjaamoon yhteydessä.

 

Lisätietoa muualta: 

  • Mieli ry - tietoa ja tukea ihmissuhteisiin ja yksinäisyyteen
  • Nuortenelämä.fi - tietoa ihmissuhteista, seurustelusta ja monesta muusta asiasta

 

Vapaa-aika

 

Ohjaamo tarjoaa nuorille suunnattua yksilöllistä liikuntaneuvontaa terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi sekä vinkkejä vapaa-ajan harrastuksiin. Ohjaamo tekee yhteistyötä monien eri organisaatioiden ja järjestöjen kanssa. Osaamme vinkata monenlaista tekemistä vapaa-aikaan ja tietoa järjestötoiminnasta. Ohjaamossa voit yhdessä eri ammattilaisten kanssa pohtia, mikä voisi olla mielekästä tekemistä juuri sinulle.

Jos haluat vinkkejä liikkumiseen, haluat kuulla Tampereen eri liikuntamahdollisuuksista, sinulla on liikuntamotivaatio kadoksissa tai tarvitset apua ravintoon liittyvissä asioissa, voit saada apua Ohjaamon liikunnanohjaajalta. 

 

Lisätietoa muualla: