5/2024 Hyvinvointi pohjautuu itsetuntemukseen
Kirjoittajat: Mari Lappalainen ja Mari Lopina
Hyvinvointi on laaja käsite, joka sisältää monia elämän osa-alueita. Meillä kaikilla on yhteisiä tarpeita hyvinvoinnin suhteen, koska olemme ihmisiä. Kenenkään hyvinvointi ei kestä pitkään ilman riittävää unta ja lepoa. Keho tarvitsee säännöllistä liikuntaa, riittävää ravintoa ja nesteytystä päivittäin. Ulkoilu ja päivänvalon näkeminen tekevät hyvää, ja ihmissuhteet sekä tunne yhteenkuuluvuudesta ovat tärkeitä hyvinvoinnin peruspilareita. Myös mahdollisuus itsensä ilmaisemiseen esimerkiksi harrastusten kautta tai tekemällä mielekkäitä asioita lisää hyvinvointia.
Hyvinvointi on yksilöllistä
Aito ja omannäköinen hyvinvointi pohjautuu itsetuntemukseen. Koska jokainen on erilainen, hyvinvointi merkitsee eri asioita eri ihmisille.
Hyvinvointi alkaa siitä, että oppii tunnistamaan omat tarpeensa, tunteensa ja ajatuksensa. Miten oma mieli voi ja mitä keho tarvitsee juuri nyt? Millaisen elämän kokee omannäköisekseen, ja mitkä asiat sekä ihmiset ovat itselle merkityksellisiä? Oman luonnollisen rytmin löytäminen ja hyvinvointia tukevien valintojen tekeminen voi auttaa pääsemään kohti tasapainoista arkea. On myös tärkeää tunnistaa, mikä lisää hyvinvointia ja mikä puolestaan kuormittaa tai vähentää sitä.
Valinnat ja teot hyvinvoinnin eteen
Jos tekee valintoja, jotka perustuvat omiin arvoihin ja tukevat hyvinvointia, oma olo paranee ja tyytyväisyys elämään kasvaa. Kun hyvinvointi on toistuvasti heikolla tolalla, siitä voi seurata ahdistusta ja jaksamattomuutta, jotka vaikuttavat moniin elämän osa-alueisiin.
Nuori aikuisuus on hyvä ikä rakentaa omannäköistä hyvinvointia ja elämää sekä tutustua itseen paremmin. Pienin askelin voi vahvistaa omaa hyvinvointia esimerkiksi tekemällä tietoisia, hyviä valintoja arjessa. Jokainen tekee parhaansa niillä voimavaroilla, joita on käytettävissä – ja se riittää. Pienetkin teot ja askeleet voivat johtaa suuriin muutoksiin, mutta uuden tavan oppiminen vaatii aikaa ja sitoutumista.
Tukea hyvinvointiin hyvinvointiryhmästä
Jos oman hyvinvoinnin ylläpito tuntuu vaikealta ja on haasteita tehdä hyvinvointia tukevia valintoja, kannattaa hakea tukea. Onnin hyvinvointiryhmä voi tarjota apua näissä haasteissa. Ryhmään voi osallistua verkossa ja monilla paikkakunnilla livenä.
Ryhmässä vertaistuki on tärkeässä roolissa. Osallistujat voivat jakaa omia kokemuksiaan ja kuulla muiden haasteista ja onnistumisista. Usein parhaat vinkit löytyvät, kun joku toinen jakaa omat käytännön vinkkinsä siitä, mikä on auttanut häntä onnistumaan.
Hyvinvointiryhmä tarjoaa tunteen yhteenkuuluvuudesta sekä mahdollisuuden harjoitella sosiaalisia taitoja omaan tahtiin. Viikoittaiset pienet hyvinvointiteot ovat tärkeitä askeleita kohti parempaa hyvinvointia. Ryhmän kautta on mahdollisuus saada käytännön tukea ja tekoja arkeen, jotka voivat auttaa löytämään motivaatiota. Monille on myös käynyt niin, että yhden hyvinvoinnin osa-alueen kohentaminen on tuonut positiivisia vaikutuksia muihinkin elämän osa-alueisiin – ikään kuin "dominoefektinä".
Hyvinvointituokiot
Onnin hyvinvointituokiot ovat matalan kynnyksen tapa tukea hyvinvointia. Kerran kuussa torstaisin kokoonnutaan verkossa tietyn teeman äärelle. Ohjaajat alustavat ja kannustavat nuoria osallistumaan keskusteluun. Jokainen osallistuja voi olla mukana itselle sopivalla tavalla – pelkästään kuunnellen, chatin kautta tai avaamalla mikrofonin ja kameran. Osallistuminen on tietoturvallista ja anonyymiä.
Joillakin paikkakunnilla näihin tuokioihin voi osallistua myös livenä. Niistä lisätietoa saa parhaiten oman Ohjaamon sosiaalisen median kanavista.
Muista, että Ohjaamoissa ympäri Suomea on työntekijöitä, jotka tukevat nuorten hyvinvointia kokonaisvaltaisesti ja ovat valmiita keskustelemaan aiheesta, joten kenenkään ei tarvitse jäädä yksin!