Ajankohtaista - Ohjaamo Salo

Täytätkö tänä vuonna 18 vuotta?

Digi- ja väestötietovirasto, Kela, Ohjaamot ja poliisi onnittelevat kaikkia tänä vuonna 18 vuotta täyttäviä syntymäpäiväkortilla. Samalla muistutamme, että täysi-ikäistymisen myötä moni virallinen asia on hoidettava itse.

18 vuoden ikä tuo monia oikeuksia ja uusia velvollisuuksia nuoren arkeen kun muun muassa viranomaisasiat tulee hoitaa itse. Esimerkiksi vanhemmat eivät voi enää asioida täysi-ikäisen nuoren puolesta ilman erillistä puolesta-asioinnin valtuutusta.

Tätä uutta elämänvaihetta tukemaan Suomi.fi-verkkopalveluun luotu Suomi.fi/18v-tietopaketti kokoaa yhteen kaikki ne viralliseen asiointiin liittyvät asiat, jotka täysi-ikäistyttyään on otettava huomioon. Lisäksi Digi- ja väestötietovirasto, Kela, Ohjaamot ja poliisi ohjaavat täysi-ikäistyviä nuoria sivulle omalla syntymäpäiväkortilla, jossa täysi-ikäistymisen tuomista muutoksista kerrotaan.

–  Nuoruus on ihanaa aikaa, ja se antaa mahdollisuuden päättää omista asioistaan. 18-vuotiaana saa ajokortin, pääsee äänestämään ja voi mennä naimisiin tai rekisteröidä parisuhteensa. Täysi-ikäisyys tuo nuorelle myös velvollisuuksia – esimerkiksi veroasioiden hoitamista ja etuuksien hakemista, kertoo viestintä- ja markkinointijohtaja Liinu Lehto Digi- ja väestötietovirastosta. Lehto lisää, että nuoren kannattaa hankkia verkkopankkitunnus tai mobiilivarmenne, sillä se sujuvoittaa asiointia viranomaisten kanssa.

Julkishallinnon palvelut sähköistyvät nyt vauhdilla ja lähes kaikki asiointipalvelut ovat jo saatavissa verkossa palvelupisteasiointia joustavammin.

– Sähköisiin palveluihin siirtyminen on sekä taloudellinen että ekologinen teko, ja se mahdollistaa asioinnin itselle parhaiten sopivaan aikaan, paikasta riippumatta. Nuorellehan digipalveluiden käyttö on hyvin luontevaa, Lehto jatkaa.

Jos viranomaisasiointi ei ole tuttua, apua saa esimerkiksi Ohjaamoista, joissa palvellaan sekä paikan päällä että puhelimitse, Whatsappilla, tekstiviestillä tai sähköpostilla.

Ohjaamosta saa maksutonta apua monenlaisiin asioihin omaan elämään liittyen, esimerkiksi opiskeluun, työllistymiseen, asumiseen ja hyvinvointiin. Kaikki alle 30-vuotiaat ovat tervetulleita Ohjaamoon. Siellä osataan aina auttaa ja neuvoa eteenpäin. Ohjaamojen yhteystiedot ja aukioloajat löytyvät Ohjaamot.fi-sivustolta, kertoo projektipäällikkö Pasi Savonmäki Ohjaamoita koordinoivasta Kohtaamo-hankkeesta. 

18-vuotiaan tietopaketti on kaikkien saatavilla osoitteessa suomi.fi/18v.

Onnittelukortti täysi-ikäistyville postitetaan tänä vuonna toista kertaa kaikille väestötietorekisterin mukaan 18 vuotta täyttäville Suomessa asuville henkilöille tammikuun aikana.

Lisätietoja:

Viestintä- ja markkinointijohtaja Liinu Lehto, liinu.lehto@dvv.fi tai p. 0295 535 385

Viestintäpäällikkö Päivi Railotie, paivi.railotie@dvv.fi tai p. 0295 535 080

Projektipäällikkö Pasi Savonmäki, pasi.savonmaki@ely-keskus.fi, tai p. 0295 020 260