3/2025 Nuorten kehittäjäryhmä muutosten mahdollistajana - Ohjaamojen Onni

3/2025 Nuorten kehittäjäryhmä muutosten mahdollistajana

Kirjoittajat: Niina Kaksonen ja Tiina Puusniekka 

 

Tekoälykin ymmärtää nuorten potentiaalin 

Kun kysyimme tekoälyltä, mitä mieltä se on nuorista aikuisista, saimme seuraavanlaisen vastauksen: 

”Nuoret aikuiset ovat täynnä potentiaalia ja mahdollisuuksia. He ovat usein innokkaita oppimaan, kokeilemaan uusia asioita ja löytämään oman polkunsa elämässä. Nuoret aikuiset tuovat mukanaan tuoreita näkökulmia ja uusia ideoita. He ovat usein teknologisesti taitavia ja valmiita hyödyntämään uusia työkaluja ja menetelmiä. 

Nuoret aikuiset arvostavat yhteisöjä ja verkostoja. He ovat usein aktiivisia sosiaalisessa mediassa ja muissa yhteisöissä, mikä auttaa heitä luomaan ja ylläpitämään suhteita. 

He ovat tulevaisuuden rakentajia. Nuoret aikuiset ovat tulevaisuuden johtajia, yrittäjiä ja vaikuttajia. Heillä on mahdollisuus muuttaa maailmaa ja tehdä siitä parempi paikka.”  

Tekoälykin siis ymmärtää nuorten potentiaalin ja halun muuttaa maailmaa paremmaksi paikaksi. Tämä potentiaali on tärkeää saada näkyväksi ja hyödyntää yhteiskunnassamme, ja siihen me Onni-toiminnassa haluamme pyrkiä luomalla matalan kynnyksen osallistumisen mahdollisuuksia. 

 

”On tosi tärkeetä tulla kuulluksi!” 

Kyseinen otsikko on palautetta Onnin valtakunnalliseen nuorten kehittäjäryhmään osallistuneelta nuorelta. Nuorten kehittäjäryhmä koostuu 18–29-vuotiaista nuorista aikuisista. Heitä yhdistää halu vaikuttaa, ratkaista ongelmia ja luoda jotain merkityksellistä.  

Onnin nuorten osallisuutta tukevan toiminnan tavoitteena on tarjota kaikille Suomen nuorille asuinpaikkakunnasta riippumatta mahdollisuuden olla mukana valtakunnallisessa ryhmässä, joka tuo esiin nuorten ääntä. Matala kynnys ja mahdollisuus osallistua omalla tavallaan, juuri sellaisena kuin on, tuo toivoa ja merkityksellisyyttä sekä kokemuksen siitä, että juuri minä olen tärkeä.   

Kehittäjäryhmä on aloittanut toimintansa syksyllä 2024 ja se kokoontuu kerran kuukaudessa. Keväällä 2025 mukana on kahdeksan nuorta. Ryhmän jäsenmäärä ei ole vielä suuri, ja uusia toiminnasta kiinnostuneita otetaan mukaan ryhmään aina puolivuosittain kauden alkaessa. Olemme kuitenkin havainneet, että tärkeintä tässä toiminnassa ei ole määrä vaan laatu. Ei tarvita valtavaa määrää osallistujia, vaan yksikin mielipide, ajatus tai kokemus, johon muut ryhmässä samaistuvat voi riittää, ja asia lähteä ryhmästä vahvana vaikuttamisen pyrkimyksenä eteenpäin. 

Olennaisinta kehittäjäryhmän toiminnassa on, että ryhmäläiset saavat kokemuksen siitä, että heidän mielipiteillään on oikeasti merkitystä, ja mieltä askarruttaviin asioihin voi ja kannattaa vaikuttaa. Ryhmä voi myös tarjota vertaistukea, mahdollisuuden verkostoitua ja löytää samanhenkisiä ihmisiä. 

 

Miksi osallisuus on niin tärkeää? 

“Osallisuus tuo itselle merkityksellisen olon.” 

“Osallisuudesta ja osallistumisesta voi saada uusia kavereita ja kivoja kokemuksia. “ 

“Osallisuus tukee tasa-arvoa, toisten huomioimista ja mukaan ottamista.” 

Tässä on muutamia Onnin vuonna 2021 nuorilta keräämiä ajatuksia siitä, mitä he ajattelevat osallisuuden merkityksestä. Näissä kommenteissa näkyy hyvin se, että osallisuus on valtavan tärkeä hyvinvointia vahvistava tekijä niin yksilölle, yhteisölle kuin laajemmin koko yhteiskunnalle.  

Osallisuuden kokemus auttaa tuntemaan itsensä osaksi yhteisöä. Tämä vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta ja edistää yhteisöllisyyttä, mikä voi parantaa henkistä hyvinvointia ja vähentää yksinäisyyttä. Toisaalta osallisuuden kokemus on hyvin merkityksellinen myös oman elämänhallinnan tunteen kannalta. Kun kokee olevansa osallinen ja on mahdollisuus vaikuttaa päätöksiin, jotka koskevat omaa elämää, syntyy tunne siitä, että tulee näkyväksi ja kuulluksi.  

 

”Ilo olla mukana tekemässä hyvää!” 

Moni kehittäjäryhmä-toiminnasta kiinnostunut miettii varmasti, mitä valtakunnallisessa kehittäjäryhmässä oikeasti tehdään. Ryhmän toimintakauden alussa nuorilta kysytään, millaisia teemoja he haluavat nostaa keskusteluun. Teemoista valitaan usein yksi, johon paneudutaan syvemmin. Yhdessä pohditaan myös, miten tätä valittua teemaa, siihen liittyviä haasteita ja ratkaisuehdotuksia voidaan yhdessä viedä eteenpäin avaintahoille.  

Syksyllä 2024 kehittäjäryhmässä käsiteltäväksi teemaksi valikoitui toimeentulon haasteet. Nuoret pääsivät vaikuttamaan THL:n avustuksella toimeentulotukiuudistukseen. He kommentoivat ja ottivat kantaa esitettyihin uudistuksiin sekä työstivät yhdessä kehittäjäryhmän ohjaajien kanssa kyselyn, joka jaettiin laajemmin nuorille.  

Tänä keväänä 2025 ryhmä valmistelee kysymyksiä ja ratkaisuehdotuksia kansanedustaja Ville Meriselle, tuttavallisemmin terapeutti Villelle. Lisäksi nuoret ovat ottaneet osaa toukokuussa toteutettavaan Onnin ja Ohjaamojen osallisuuskampanjaan, jonka sisältöä ja nimeä ideoitiin ryhmässä. 

Kehittäjäryhmän nuoret ovat tärkeässä asemassa myös Onnin valtakunnallisten palveluiden kehittämistyössä. Koska Onnin palveluiden halutaan olevan helposti saavutettavia ja nuoria aidosti hyödyttäviä, on tärkeää, että nuoret ovat mukana myös niiden kehittämisessä. Kehittäjäryhmälle tämä tarkoittaa sitä, että ryhmä saa usein kommentointipyyntöjä Onnin eri palveluiden kehittämiseen liittyen.  

Onnin kehittäjäryhmän toiminta on vielä suhteellisen uutta. Aika näyttää, millaiseksi kehittäjäryhmän toiminta muovautuu ja miten ryhmäkonsepti kehittyy nuorten näköiseksi. Nyt ainakin näyttää, että tällaista ryhmää tarvitaan ja nuoret ovat mukana hyvällä sykkeellä. 

 

Onni tukee osallisuuden edistämistä Ohjaamoissa  

Ohjaamoissa osallisuuden vahvistaminen on yksi toiminnan perusperiaatteista ja erilaisia tapoja tukea nuorten osallisuuden kokemusta etsitään jatkuvasti. Ohjaamojen ja Onnin toiminnassa arvostetaan suuresti nuorten ajatuksia. Nuoret tuovat palveluiden kehittämiseen tuoreita näkökulmia, innovatiivisia ideoita ja usein heillä on myös intoa vaikuttaa.  

Aina oman mielipiteen tai asian esiin tuominen ei ole kuitenkaan helppoa. Sopivaa paikkaa ei meinaa löytyä tai koetaan, että ei tulla kuulluksi, vaikka tilaisuus olisi. Tähän tarpeeseen pyrimme vastaamaan luomalla avoimia foorumeita, hyödyntämällä sosiaalista mediaa sekä kannustamalla osallistumaan.  

Nuorten kehittäjäryhmät ovat tulleet Ohjaamo-toimintaan jäädäkseen. Valtakunnallisen ryhmän lisäksi paikallisella tasolla Ohjaamoissa toimii nuorten kehittäjäryhmiä ja asiakasraateja vaikuttamassa alueen nuorten palveluihin ja paikallisen Ohjaamon toimintaan.   

Emme siis voi olla muuta kuin tekoälyn kanssa samaa mieltä; nuorilla on aina mahdollisuus muuttaa maailmaa ja tehdä siitä parempi paikka. Meidän tehtävänämme on tarjota siihen tilaisuuksia, ja Onnin valtakunnallisen kehittäjäryhmän tavoitteena on olla yksi tällainen muutosten mahdollistaja. 

 


 


 

Haluaisitko kuulla lisää valtakunnallisesta kehittäjäryhmästä tai liittyä mukaan toimintaan?