Mikä vituttaa? -kampanja toimi – Näin voimme tehdä nuorten kokemustietoa näkyväksi
kirjoittajat: Topi Ehrlund, Katja Kuorikoski ja Minna Vanhanen
Nuorten osallisuus on Ohjaamojen Onnissa keskeinen arvo ja toimintaperiaate. Me Onnissa ajattelemme, että osallisuus kuuluu kaikille. Olemme kokeilleet ja pilotoineet erilaisia osallisuustyön muotoja ja syksyllä 2023 päätimme toteuttaa laajan Mikä vituttaa? -kampanjan 18–29-vuotiaille nuorille. Kampanja toteutettiin yhteistyössä Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) ja Sosiaali- ja terveysministeriön kanssa. Nuorten osallisuuden vahvistamisen lisäksi taustalla oli toive saada näkyväksi nuorten aikuisten ajatuksia maamme sosiaaliturvajärjestelmästä, käynnissä olevan sosiaaliturvauudistuksen valmistelun tueksi.
Mikä vituttaa? -kampanja pohjautui Mikä vituttaa? -iltojen osallisuustoimintamalliin. Kampanjan kesto oli kolme kuukautta, ja sen aikana nuorilta aikuisilta kysyttiin mikä vituttaa tukiviidakossa, työttömyydessä ja yksinäisyydessä. Tarkoituksena ei ollut jäädä vellomaan vitutukseen, vaan saada nuorilta myös ratkaisuehdotuksia näihin kysymyksiin.
Tukiviidakosta ja työttömyydestä kysyminen osoittivat, että suomalainen sosiaaliturvajärjestelmä on nuorille vieras, ja se koetaan sekavana ja jopa epäoikeudenmukaisena. Kokemus työttömyydestä näyttäytyi hyvin kokonaisvaltaisena. Taloudelliset haasteet heikentävät vahvasti jaksamista ja hyvinvointia, eikä nuorten aikuisten elämä työttömänä ole stressitöntä ja huoletonta elelyä muiden piikkiin, vaan se pitää sisällään monia raskaita tunteita kuten toivottomuutta ja häpeää.
Jos haluat tietää tarkemmin kampanjan tuloksista yksinäisyys-teeman osalta, lue aiemmin julkaisemamme blogikirjoitus: 2/2024 ”Yksinäisyys masentaa ja lamaannuttaa” - nuorilla on ratkaisuja yksinäisyyden haasteeseen.
Koko kampanjan tuloksista, toteutuksesta ja vaikuttavuudesta voit lukea lisää THL:n 11.6.2024 julkaisemasta työpaperista: 36/2024 Ohjaamonuorten kuuleminen sosiaaliturvauudistuksessa.
Mitä kampanja meille opetti?
Mikä vituttaa? -kampanja näytti meille, että nuoret eivät vieroksu työtä, eivätkä nauti työttömyydestä. Nuoret toivat esille haluavansa kovasti päästä kiinni työelämään, ja he kaipaisivat työelämään siirtymiseen uudenlaisia toimivampia polkuja. Kampanja näytti myös, että suomalaisessa sosiaaliturvajärjestelmässä on yksinkertaistamisen tarvetta. Yksinäisyyden vähentämiseksi kaivattiin lisää kohtaamisia tukevia avoimia tiloja ja toimintaa, eli helppoja tapoja osallistua ja saada osallisuuden tunnetta vahvistavia kokemuksia.
Kampanjan tavoitteena oli kuulla erityisesti työn ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten aikuisten ääntä. He eivät yleensä ole aktiivisimpia ja kiinnostuneimpia vaikuttamaan yhteiskunnallisesti, mutta heidän kokemuksiaan on tärkeä kuulla. Matalalla kynnyksellä, avoimella kysymyksen asettelulla ja huomiota herättävällä nimellä sekä aidolla mahdollisuudella vaikuttaa pystyimme tavoittamaan näitä nuoria.
Runsas vastausten määrä osoitti, että nuoret haluavat osallistua ja vaikuttaa, kun asia on heille merkityksellinen ja siitä viestitään heille ymmärrettävällä tavalla. Nuorilla on paljon kokemustietoa ja ratkaisuehdotuksia, joita olisi tärkeä huomioida päätöksiä tehtäessä. Aina ratkaisut ja niiden toteuttaminen ei ole kiinni rahasta, vaan halusta tehdä asioita toisin.
Osallisuuden ja vaikuttamisen kokemuksen merkitystä ei pidä vähätellä etenkään työn ja koulutuksen ulkopuolella olevan ihmisryhmän kohdalla. Silloin kun ihminen on jäämässä syrjään, esimerkiksi työttömyyden pitkittymisen vuoksi, pienilläkin osallisuuden tunnetta lisäävillä teoilla on väliä. Yksinkertaisilla asioilla, kuten kuuntelemalla tai antamalla mahdollisuuden vaikuttaa, voimme opettaa jotain uutta ja saada aikaan sen kokemuksen vahvistumista, että minulla on väliä ja olen tärkeä. Tämä kokemus ja tunne voi käynnistää myönteisen kierteen yksilön elämässä ja kantaa pitkälle.
Ohjaamojen Onni aikoo yhdessä Suomen Ohjaamojen ja yhteistyökumppaneiden kanssa jatkaa tätä tärkeää työtä nuorten osallisuuden vahvistamiseksi. Kokeilemme innokkaasti uudenlaisia osallisuustyön tapoja ja olemme avoimia kaikille yhteistyön muodoille.
Seuraa Onnin somekanavia ja innostu osallisuudesta meidän kanssamme!