Onnistumisia-blogi
Kiinnostaako sinua tietää, ketä me onni-työntekijät olemme ja mitä me oikeasti teemme?
Onnistumisia-blogi avaa palasia laajasta työstämme valtakunnallisella Ohjaamokentällä nuorten ja työntekijäverkostojen parissa sekä esittelee samalla työntekijöitämme.
1/2025 Osallisuus ohjaamotyön ytimessä
Kirjoittajat: Topi Ehrlund ja Minna Vanhanen
Osallisuus on selkeä, mutta hankalasti määriteltävä käsite. Kysyttäessä ihmisiltä, mitä osallisuus tarkoittaa, saa usein toisiaan muistuttavia vastauksia. Yksi todennäköisesti vastaa jotain hyvin suoraa liittyen osallistumiseen, toinen sanoo, että se on mahdollisuutta vaikuttaa ja kolmas viittaa kohtaamiseen tai siitä syntyvään kokemukseen. Määriteltiin osallisuus lopulta miten tahansa, kyseessä on erittäin merkityksellinen asia ja se kuuluu meille kaikille, kuten myös osallisuuden edistäminen. Nuorten osallisuuden tukemisen voi aloittaa vaikka hyvästä kohtaamisesta, josta nuorten mukaan kertoo parhaiten kuulluksi ja ymmärretyksi tulemisen tunne.
6/2024 Koskaan ei ole liian myöhäistä hakea apua nepsy-haasteisiin
Kirjoittaja: Kimmo Turpeinen, Onnin nepsy-valmentaja
Oletko alle 30-vuotias ja mietit, onko sinun arjen haasteiden taustalla nepsy-oireet? Koskaan ei ole liian myöhäistä lähteä selvittämään, voisiko omien arjen haasteiden takana olla neuropsykiatrinen syy. Ohjaamoissa nuorten nepsy-haasteet ovat arkipäivää ja työntekijöillä on niistä paljon tietoa.
Nepsy-tutkimuksiin pääseminen on harvoin helppoa ja nopeaa. Tutkimuksia tehdään julkisella sektorilla useissa eri paikoissa, mutta tutkimuksiin johtava tie on silti usein pitkä. Tukea voi kuitenkin saada vaikkei diagnoosia olisikaan.
5/2024 Hyvinvointi pohjautuu itsetuntemukseen
Kirjoittajat: Mari Lappalainen ja Mari Lopina
Meillä kaikilla on yhteisiä tarpeita hyvinvoinnin suhteen, koska olemme ihmisiä. Jokainen on kuitenkin erilainen, joten hyvinvointi merkitsee eri asioita eri ihmisille. Aito ja omannäköinen hyvinvointi pohjautuu siis itsetuntemukseen. Kaikki alkaa siitä, että oppii tunnistamaan omat tarpeensa, tunteensa ja ajatuksensa. Sen kautta voi pienin askelin alkaa vahvistaa omaa hyvinvointiaan tekemällä tietoisia, hyviä valintoja arjessa. Jos tämä tuntuu hankalalle, niin tukea on saatavilla matalalla kynnyksellä, joten kenenkään ei tarvitse jäädä yksin!
4/2024 Pieni askel kerrallaan – jännittämisen kanssa ei tarvitse selvitä yksin
Kirjoittajat: Onni-asiantuntija Suvi Karkiainen ja vertaisohjaaja Eetu Leponiemi
Arkea rajoittavan jännittämisen kanssa kamppaileminen voi tuntua hyvin yksinäiseltä ja aiheuttaa häpeää. Jännittäjäryhmä tarjoaa tärkeän kokemuksen siitä, että en ole haasteideni kanssa yksin. Saan olla juuri se, joka olen, ja minut hyväksytään mukaan.
Haluamme tämän blogikirjoituksen kautta luoda toivoa juuri sinulle, jota aihe tällä hetkellä koskettaa ja samalla kannustaa nuorten kanssa työskenteleviä ammattilaisia järjestämään ryhmiä omassa organisaatiossaan.
3/2024 Mikä vituttaa? -kampanja toimi – Näin voimme tehdä nuorten kokemustietoa näkyväksi
Kirjoittajat: Topi Ehrlund, Katja Kuorikoski ja Minna Vanhanen
Nuorten osallisuus on Ohjaamojen Onnissa keskeinen arvo ja toimintaperiaate. Syksyllä 2023 päätimme toteuttaa, yhteistyössä Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) ja Sosiaali- ja terveysministeriön kanssa, laajan Mikä vituttaa? -kampanjan 18–29-vuotiaille nuorille. Matalalla kynnyksellä, avoimella kysymyksen asettelulla ja huomiota herättävällä nimellä sekä aidolla mahdollisuudella vaikuttaa pystyimme tavoittamaan suuren joukon nuoria. Kampanja osoitti, että nuoret haluavat osallistua ja vaikuttaa, kun asia on heille merkityksellinen ja siitä viestitään heille ymmärrettävällä tavalla.
2/2024 "Yksinäisyys masentaa ja lamaannuttaa" - nuorilla on ratkaisuja yksinäisyyden haasteeseen
Kirjoittajat: Topi Ehrlund, Katja Kuorikoski ja Minna Vanhanen
Yksinäisyys on teema, jota käsitellään Ohjaamojen arjessa usein. Ohjaamojen Onni järjesti syksyllä 2023 Ohjaamoissa valtakunnallisen kampanjan, jonka yhdeksi teemaksi valittiin yksinäisyys. Kampanja toteutettiin yhteistyössä Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) ja Sosiaali- ja terveysministeriön kanssa. Yhteistyöllä haluttiin saada näkyväksi Ohjaamoiden asiakkaiden ajatuksia käynnissä olevan sosiaaliturvauudistuksen valmistelun tueksi ja tarjota nuorille mahdollisuus vaikuttaa. Kampanjassa kuultiin nuorten aikuisten ajatuksia yksinäisyydestä ja ratkaisuehdotuksia sen vähentämiseksi.
1/2024 Nuori, jos et tiedä mistä aloittaa - aloita Ohjaamosta
Kirjoittajat: Minna Vanhanen ja Katja Kuorikoski
Ohjaamot ovat kaikille alle 30-vuotiaille tarkoitettuja palvelupisteitä, joista saa tukea muun muassa työnhakuun, opiskeluasioihin tai hyvinvointiin. Meille mikään asia ei ole liian pieni tai iso yhdessä pohdittavaksi ja yhdessä selvitettäväksi. Meillä työskentelee iso joukko eri alojen ammattilaisia, ja yksi tärkeä osa Ohjaamojen toimintaa on Onnityö, joka tarjoaa tukea hyvinvointiin kaikille 18-29-vuotiaille koko Suomessa.